}

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa er en betændelsestilstand i tyktarmens- og/eller endetarmens slimhinde.

Kort om colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa er en betændelsestilstand (inflammation) i tyktarmens- og/eller endetarmens slimhinde. Det varierer, hvor stor en del af tarmen, der er påvirket af betændelsen. Som oftest er det den nedre del af tyktarmen og endetarmen der er påvirket, men hele tarmen kan også være betændt. I nogle tilfælde kan betændelsen være begrænset til endetarmen, og kaldes da proktitis. Hvis betændelsen fortsætter højere op i tarmen, kaldes det venstresidig colitis (hele venstre side af tyktarmen er betændt), eller udbredt colitis (betændelsen fortsætter efter at tarmen svinger over mod højre side af kroppen).

Hvor almindeligt er colitis ulcerosa?

I den danske befolkning forekommer colitis ulcerosa hos 3-4 ud af 1000 personer. De fleste er 15-45 år, når de får diagnosen. (kilde: Sundhed.dk, Patienthåndbogens information om colitis ulcerosa).

Hvorfor udvikler man colitis ulcerosa?

Det er ikke afklaret, hvorfor man udvikler sygdommen, men der er sandsynligvis en arvelig disposition. Forskere mener også, at en infektion og visse lægemidler kan aktivere kroppens eget immunforsvar, som efterfølgende angriber egen tarm. Sygdommen er livslang, men det varierer, hvor ofte, og i hvilken grad, du oplever symptomer.

Hvordan stilles diagnosen colitis ulcerosa?

Diagnosen stilles bl.a. ved hjælp af røntgenbilleder og afføringsprøver, hvor man kontrollerer om der er blod i afføringen. Med visse blodprøver kan man se, om det er en igangværende betændelsestilstand. Der foretages ofte også en såkaldt rektoskopi eller koloskopi for at se, hvordan tarmen ser ud på indersiden og for at tage vævsprøver, der viser hvilken type betændelse det er, så du får den rette diagnose.

Behandling af colitis ulcerosa

Lægemidler er førstevalget, når det kommer til behandling. Colitis ulcerosa kan ikke helbredes, og man har behov for livslang behandling. Derfor er det vigtigt at fortsætte med lægemiddelbehandling, også når sygdommen er i bero og du ikke mærker så meget til den. Når det er en periode med flere symptomer/forværring, et såkaldt tilbagefald, kan du opleve symptomer som blod i afføringen, diarré, mavesmerter, vægttab og feber. I forbindelse med sygdomsforværringen, oplever nogle personer også ledproblemer oftest i hofte og ryg. Ledsmerter kan i nogle tilfælde være første tegn på, at et tilbagefald er på vej. Antallet af tilbagefald, som hver person oplever, er uvist. En del personer har mange, mens andre får dem lejlighedsvist gennem livet.

Ved tilbagefald skal du kontakte din læge for rådgivning om din behandling, da din medicin ofte skal justeres midlertidigt, for at dæmpe betændelsen og for at sygdommen kan vende tilbage til en roligere fase. Målet med behandlingen er, at du ikke skal få tilbagefald af sygdommen eller få så få tilbagefald som muligt. Der findes flere forskellige lægemidler til behandling af colitis ulcerosa. Hvilket lægemiddel du har brug for, afgør din læge på baggrund af en undersøgelse og graden af dine symptomer.

Kilder og mere information om colitis ulcerosa

Colitis-Crohn Foreningen - colitis, Crohns, irritabel tyktarm, kolit, stomi, IBD, IBS, CCF, mave- tarmsygdom

Colitis ulcerosa - Patienthåndbogen på sundhed.dk

Kilde: Sundhed.dk, Patienthåndbogens information om colitis ulcerosa.


Sidst opdateret 11-03-2024

Kontakt os

Bestil materiale